Utformning av kontor och lokaler

Hej och hallå, hoppas allt står bra till där hemma hos er!

Idag sitter jag, Anna, och tittar på regler kring hur stora kontor och olika arbetsytor bör vara enligt arbetsmiljöverket och detta är verkligen ett intressant ämne. De senaste åren har det blivit väldigt modernt med både öppna kontorslandskap och kontorshotell som hyrs ut. Kontorslandskap innebär ett stort rum med skrivbord utplacerade och kanske nån avgränsningsskärm där emellan. Syfte är att det ska vara öppet och luftigt, att man ska ha nära kontakt med sina kollegor och att skapa mindre barriärer mellan de olika avdelningarna på ett företag.

Ett jättebra upplägg och det har ju verkligen fått en uppsving så det är förmodligen många som uppskattar det, MEN, det finns givetvis dem som detta upplägget inte alls passar för. En del människor behöver fyra väggar runt sig, en datorskärm framför sig och så lite ljud och störande moment som möjligt för att kunna fokusera och prestera maximalt. Detta är givetvis arbetsgivarens uppgift att ta reda på och att utforma ett upplägg som passar för alla anställda.

Jobbar man i ett gemensamt projekt och hela tiden behöver ha en pågående dialog fast att man sitter vid separata skrivbord så är ju det öppna kontorslandskapet ett väldigt bra alternativ. Sitter man däremot med årsrapporter, bokföring och statistik så kanske ett avskiljt kontor är att föredra.

Hur litet får då ett avskiljt kontor vara? Mitt eget tycke är att det är precis som en hundbur, det bör anpassas efter individen. Men så här skriver arbetsmiljöverket:

”Varje enskild person ska ha tillräckligt med arbetsutrymme. … Normalt behöver man ett fritt utrymme på minst 70 cm på djupet under bordet där man kan sträcka benen framåt och 85 cm på bredden, parallellt med bordskanten. För att man ska kunna sitta bra och bekvämt kunna sätta sig och resa sig brukar det behövas 85–100 cm fritt framför bordet.”

Vilket inte beskriver något alls om vilken storlek ett rum bör ha. Däremot så skriver arbetsmiljöverket att en kontorsplats och ett arbetsrum inte bör skapa stress hos personen som skall vistas där. Detta kan vara utifrån avstånd till kollegor, hur man ska sitta utifrån vart dörr och fönster är placerade osv. Helt enkelt – anpassning efter individ.

Hur ser det ut på din arbetsplats och vad har du för tankar kring detta? Trivs du bäst i ett avskiljt arbetsrum eller i ett kontorslandskap?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *