Viktigt med rätt belysning.

Hallå där alla!

Anna här idag, och jag tänkte prata något kort med er om belysning på arbetsplatsen. Idag finns det många elleverantörer, ett exempel är Göta Energi, som är den enda jag kommer att tänka på just nu. Anledningen till att jag börjar tänka på dem är att jag ska ha en föreläsning för ett företag om hur viktigt det är med rätt ljus i en lokal för arbetsmiljön.

Reglerna kring en god arbetsmiljö tar även hänsyn till en sån sak. Ljust för inte vara för starkt men inte heller för svagt och arbetsgivaren har en skyldighet att justera det här. I min föreläsning ska jag besöka en arbetsplats som verkar ha svårigheter med just detta och det har orsakat att folk inte vill vara på sin arbetsplats och väljer att jobba hemifrån istället. Ta mig inte fel, att jobba hemifrån är mycket bra för alla men ibland behövs personalen även på arbetsplatsen. Därför finns det ett intresse hos arbetsgivaren till att se så att allt fungerar som det ska. Ljuset hjälper oss att uppfatta vår omgivning och det är ett utmärkt verktyg för att förstå det som händer runt om oss, det öka trygghetskänslan och vi kan utföra våra arbetsuppgifter på ett effektivt sätt.

En bristande ljussättning kan däremot ge besvär för den som arbetar i en sådan miljö, personer kan bli lätt trötta i ögonen, vilket kan orsaka en överansträngning av dem, vilket i sin tur kan leda till andra symptom så som huvudvärk och spänningar i nacken, högst upp i ryggraden och allt ihop satt kan öka risken för stress. Det hela slutar helt enkelt i att folk blir trötta och arbetar sämre.

Hur ser det ut hos er? Upplever ni att på er arbetsplats finns det bra belysning eller har du aldrig riktigt tänkt på saken själv? En bra lokal ska ha en bra blandning av dagsljus och belysning. Tänk på det nästa gång ni är på jobbet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *